De eerste paar keer op de racefiets bleef het bij ritjes van circa 50 kilometer. Lekker een rondje fietsen. Ik gaf niets om snelheid en vond het al heel wat als ik twee uur lang op de racefiets had gezeten. Al was het alleen maar omdat mijn billen ook niet heel veel meer konden verdragen. Twee uur op zo’n racefietszadel was toch echt wel de max. Het fenomeen zadelpijn kwam vrij snel om de hoek kijken.
Over fietskleding dacht ik niet echt na, ja, over de prijs. Het moest vooral niet te duur zijn en ja, het moest wel lekker zitten. Vooral het fietsshirt moest er goed uitzien, maar de fietsbroek?
Die fietsbroeken waren toch allemaal hetzelfde? Ik dacht er dus niet echt over na. Laat staan over wat een goede zeem kan betekenen, laat staan de beste zeem.
Zoals het bij zovelen gaat, werd ik vrij snel door het fietsvirus gegrepen. Ineens werden de afstanden langer, wilde ik altijd gemiddeld minimaal 30 kilometer per uur fietsen én wilde ik een goede fiets die er ook nog eens straks uit zag. Uiteraard met bijpassende eigen ontwerp wielerkleding van goede kwaliteit. Maar wat is dat dan? Wat is goede kwaliteit als je naar een fietsbroek kijkt?
Inmiddels weet ik waar ik over praat. Al jaren fiets ik inmiddels wekelijks afstanden van meer dan 100 kilometer. Af en toe de Amstel Gold Race met 240 kilometer en toertochten voor het goede doel als Giro di KiKa en Alpe d’HuZes. Het afgelopen jaar fietste ik met drie anderen in zeven dagen van Den Haag naar de Alpe d’Huez. Een tocht van 1300 kilometer met bijna 20.000 hoogtemeters. Wat kan je dan niet gebruiken? Juist ja, zadelpijn.
Zadelpijn kan door verschillende dingen ontstaan zoals het verkeerde zadel, verkeerde afstelling van het zadel, te weinig zitvlees of een slechte kwaliteit zeem. Ook zijn huidirritaties onder fietsers een bekend fenomeen. Het wordt vaak veroorzaakt door onjuiste sportkleding of het niet op de juiste manier wassen van de kleding.
Vanuit mijn optiek draait het om vier zaken om zadelpijn en huidirritatie te voorkomen:
- Je kunt het zitvlak trainen door vele uren op de fiets te zitten;
- Doe een zadelmeting en koop een zadel dat bij jou past;
- Gebruik broekenvet, met name bij lange afstanden;
- Kies voor de fietsbroek met de beste zeem.
Train je zitvlak
Door veel kilometers te maken en dus uren op je zadel te zitten, train je het lichaam en het zitvlak aan de houding op de fiets. Tijdens het fietsen kan je de druk op je zitvlak verlagen door af en toe staan en zitten af te wisselen. Hierdoor verlaag je de druk op je zitvlak en zorg je voor doorbloeding. Daarmee kan je de rit langer volhouden.
Zadelmeting
Wielrenners hebben drie contactpunten met hun fiets. Je handen leunen op het stuur, je voeten zitten vast aan je pedalen en je zitvlak leunt op het zadel. Een aanpassing in die verhouding zorgt ervoor dat je anders op de fiets komt te zitten en dus ook of je meer of minder last van zadelpijn zal hebben. Voor iedereen is er een ideale fietshouding. Wel zo fijn als je comfortabel op je fiets zit. Doe dan ook een bikefitting of een zadelmeting. Om zadelpijn te voorkomen, is het juiste zadel van belang. Met name de juiste zadelbreedte zorgt ervoor dat je zo min mogelijk druk en pijn ervaart. De zadelmeting zorgt ervoor dat je op het juiste fietszadel zit.
Broekenvet
Voor mij geen lange ritten meer zonder broekenvet. Door ervaring wijs geworden gebruik ik al jaren Morgan Blue – Chamois Cream Soft, te bestellen bij Duursport. Deze broekzalf is een pure, natuurlijk, zachte, verzorgende en beschermende crème met toevoeging van natuurlijke vitamine E en kruidenextracten. In combinatie met de juiste zeem, voorkomt het zadelpijn en doorzitten. Het bevat Sint-Janskruid, rozemarijn, olijfolie en zonnebloemolie. Smeer voor de tocht je zeem én je zitvlak ermee in.
De beste zeem in je fietsbroek
Zorg voor een goede zeem in je fietsbroek. Het grootste verschil tussen de zelf ontworpen fietsbroeken, de merken, modellen en de bijbehorende prijzen, is meestal de zeem. Het verschil tussen de zemen is enorm. Ook als je bij Just Cycle je eigen wielerkleding ontwerpt is het van belang om de beste zeem te kiezen die past bij jouw gebruik. Een goede zeem in je fietsbroek is essentieel voor een beetje comfort op de fiets. Maar wat is een goede zeem? Lees meer daarover op: https://tacticbenelux.com/zemen-collectie/. Eigenlijk moet je uitproberen welk merk en welke zeem het beste bij jou passen. Gebruik je fietsbroek ook niet oneindig. Je broek kan weliswaar misschien nog een tijdje mee, maar op een gegevens moment is de zeem gewoon ‘op’. Tijd voor een nieuwe.
Een laatste tip van een van mijn wielermaten. Koop niet als vanzelfsprekend het shirt en de broek in dezelfde maat. Het kan zomaar gebeuren dat je voor een fietsshirt maat L nodig hebt, maar dat je fietsbroek in maat L lubbert en dus ook schuurt. Pas de fietsbroek dus goed. Soms kan een maatje kleiner heel veel pijn en ergernis voorkomen.
Wil je comfortabel rijden, zadelpijn en vervelende blessures voorkomen? Kies dan een zeem die bij jouw lichaam en sportintensiteit past. In combinatie met voldoende training, het juiste zadel en broekenvet, is jouw zitvlak klaar voor de volgende fietstocht.
Welke zeem past het beste bij jou? “wie de zeem past, trekke hem aan”!