Tactic in de Tour de France
Just Cycle Nieuws, Nieuws, Uncategorized

TacTic in de WorldTour-karavaan

Sjors Beukeboom – TacTic ambassadeur – deelt zijn ervaringen vanuit het profpeloton

Met het vooruitzicht dat Wilco Kelderman een podiumplaats gaat pakken in de Giro, blik ik terug op mijn ervaringen in de Tour de France. Zeker met het huidige beeld van de 2e pandemie golf, ben ik dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken.

Toen half juni bekend werd dat we vanaf half juli weer eens zouden koersen, begon mijn hart sneller te kloppen. Mijn programma: een kleine koers in Polen als opwarmertje, Sibiu Tour, Strade Bianche, Ronde van Polen, Ronde van Wallonië en dan waar het allemaal om te doen is: De Tour de France.

De reis

Ik zou ruim vier maanden door Europa zwerven, van hotelkamer naar hotelkamer, van koers naar koers. Het appartement in Girona werd opgezegd, alle overbodige spullen in vier koffers gestopt, en met twee koffers begon ik aan een rondreis door Europa met het team.

Sjors Beukeboom woont in Girona, het wielerwalhalla waar ook de fabriek van TacTic staat. Hier wordt topkwaliteit fietskleding gemaakt met alle aandacht en service die daarbij nodig is. Hij is Nederlands, en werkt voor het WorldTour-team Israël Start-Up Nation. Sjors maakt video’s, doet de social media en is bij de wedstrijden. Onze ambassadeur is zelf ook actief op Instagram, waar hij beelden van achter de schermen van de koersen deelt: @Beukeb00m.

En dat ging, ondanks alle coronarestricties, best aardig. Oké, ik haalde Strade Bianche niet omdat Italië de grenzen met Roemenië sloot (daardoor kon ik wel vijf dagen fietsen in TacTic wielerkleding in Slovenië), maar voor de rest verliep het allemaal vrij aardig. Maar het was allemaal zoveel anders dan voor corona. Ik begon mijn wielerseizoen in Argentinië, in de Ronde van San Juan, deed daarna Valenciana, Ronde van Colombia en de Ronde van Rwanda voordat ik zes dagen voor de volledige lockdown in Spanje aankwam. En eigenlijk valt koersen in coronatijden te vergelijken met een opsluiting.

De bubbel

We reizen dan wel van hotel naar hotel, maar dat doen we in de ‘bubbel’. Dat houdt in dat ik alleen in contact mag zijn met mijn teamgenoten in die bubbel. Het hotel uit, met mensen praten bij de start, of een koffietje drinken in een plaatselijk café zit er allemaal niet meer in. Het voelt regelmatig alsof ik een bewegende lockdown zit.

Uiteindelijk is dat het allemaal waard en schijnt de bubbel te werken. Tenslotte is het aantal coronagevallen in het profpeloton erg laag gebleven. Zelfs tijdens de Tour de France werden er maar een handvol positieve testen vastgesteld: nul renners, een paar stafleden van andere teams en natuurlijk – ironisch genoeg – Tourbaas Christian Preudhomme himself.

Natuurlijk, ook zo reizen door Europa is schitterend. Er blijft voldoende te zien ondanks de bubbel. Het leven uit een koffer bevalt mij uitstekend, maar ik moet ook toegeven dat ik zelf fietsen in zelfontworpen fietskleding buitengewoon mis. Er is geen mogelijkheid om met fietsvrienden op pad te gaan, bordjessprints te bevechten en koffie te drinken na afloop.

En als ik dan de schitterende beelden van groepsritten van TacTic voorbij zie komen op Instagram, dan bijt ik wel eens op mijn onderlip. Is het allemaal wel te doen om de Tour de France, of is zelf fietsen gewoon het allermooiste dat er is? Natuurlijk is zelf fietsen met je vrienden het mooiste wat er is.

Fietsen voor weerstand

Corona en de naderende kou maken het uitdagend, maar sporten en bewegen blijft een goede remedie om weerstand op te bouwen en te behouden. Voor de naderende koude ochtenden raden wij bij Tactic aan om een zogenaamde windstopper en arm- en beenstukken te gebruiken. Het houdt de wind tegen en daarmee je ‘body’ goed op temperatuur, zonder dat je overmatig gaat zweten. Een windstopper is klein en licht, dus makkelijk op te bergen in je wielrenshirt. Zie onze webshop om deze artikelen te bestellen.