Maaike Colje in Tactic custom fietskleding
Just Cycle Nieuws, Nieuws

Nog nooit langer dan twee weken van huis geweest, en nu profwielrenster bij Massi-Tactic: Maaike Coljé

Vol trots pronkt ze levensgroot op de voorpagina van de website van haar nieuwe ploeg. Maaike Coljé maakte vorig seizoen de overstap van het Nederlandse Restore Cycling naar het Catalaanse Massi-Tactic en is helemaal gewend aan haar nieuwe clubkleuren. “Een grote, en best wel spannende stap”, blikt ze terug op haar beslissing om in buitenlandse wielerkleding te koersen. “Maar het bevalt mij tot nu toe uitstekend.”

Maaike Colje in Tactic custom fietskleding

Maaike Colje in Tactic custom fietskleding

Nog nooit was ze langer dan twee weken van huis geweest toen ze half januari afreisde naar het Catalaanse Palamos voor een trainingskamp met haar nieuwe formatie. Na de 9-daagse ontmoeting met het team, , besloot ze langer te blijven in de badplaats. Vanuit Palamos, dat bekend staat om haar uitstekende tapasbars en toeristische binnenstad, zou ze tenslotte onder betere omstandigheden kunnen trainen dan in het koude, vaak natte Nederland.

Catalaanse wegen

En trainen moet ze. Massi-Tactic is een stap hoger voor Coljé, die eerder voor een Nederlands clubteam koerste. “Het is een hoger niveau, met grotere koersen”, weet ze. “Mijn eerste koers, bijvoorbeeld, is Strade Bianche. Dat is een wedstrijd waar rensters zoals Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen ook aan de start kunnen staan.”

Maaike Coljé is geboren in Snelrewaard en 24 jaar oud. Na een reeks goede uitslagen in de Tour de l’Ardêche voor vrouwen in 2019 kreeg zij een contract aangeboden door Massi-Tactic, een Catalaanse wielerformatie die gesponsord wordt door Tactic Sport. Een bedrijf gespecialiseerd in eigen ontwerp wielerkleding. In 2019 eindigde Coljé als 38ste op het NK Wielrennen voor elite-vrouwen.

Maaike Colje in Tactic custom wielerkleding

Maaike Colje in Tactic custom wielerkleding

“Het plan is dat ik tot die wedstrijd in Catalonië blijf, om vervolgens na Strade terug naar Nederland te komen. Ondanks dat het mij hier goed bevalt en ik aardig aan mijn nieuwe ritme gewend begin te raken, mis ik mijn werk (bijbaantje in de thuiszorg), familie en vrienden. Natuurlijk, ik kan mij hier volop focussen op mijn wielercarriêre en er is hier normaal gesproken veel minder regen en wind, maar Nederland is toch ook wel een schitterend fietsland. Met de fietskleding van Tactic kan ik ook prima in Nederland de weg op, zelfs als het slecht weer is.”

Nieuw team, nieuwe gezichten 

Vanuit Palamos maakt Coljé droomtochten op de fiets. De kustweg van Platja d’Aro naar Tossa de Mar behoort tot haar favorieten, zeker nu het op de wegen een stuk rustiger is en in de Catalaanse badplaatsen niet wordt gefeest.

Maaike over Tactic en Tactic Benelux:

Tactic is een prachtig, lokaal, Catalaans familiebedrijf. Tijdens ons trainingskamp hebben we de fabriek bezocht en een rondleiding gehad. Ik was onder de indruk van de professionaliteit van de medewerkers en de kwaliteit van de wielerkleding. Naast zelfontworpen wielerkleding zoals fietsshirts, maakt het bedrijf ook mooie hardloop– en triathlonkleding. Ik kan mij voorstellen dat mensen graag hun eigen kleding via Tactic ontwerpen.”

“Tactic’s collectiekleding vind ik oogstrelend. Met het team dragen wij de Hard-Day collectie en die bevalt uitstekend. Met name het Hard Day regen-jack is goed, ideaal voor de koudere en nattere dagen in Nederland. Het jack is winddicht en waterproof en houd je daardoor lang warm en droog, in welke weersomstandigheden dan ook.”

“Deze wegen heb ik pas echt leren kennen met mijn nieuwe team”, zegt de 23-jarige renster. “Met mijn nieuwe teamgenoten en de team-staff verbleven we in een prachtig huis in een klein dorpje genaamd Pubol. We hadden een druk programma, van het passen van de zelfontworpen fietskleding tot het doen van photoshoots in onze nieuwe wielerkleding – naast de trainingskilometers die we dagelijks maakten. Het was fantastisch om het team zo te leren kennen, met name omdat ik mij vanaf het eerste moment welkom voelde.”

Ervaring opdoen

Massi-Tactic rijdt in zelfontworpen wielerkleding

Massi-Tactic rijdt in zelfontworpen wielerkleding

Natuurlijk vond ze het spannend om in haar eentje richting Noord-Spanje te reizen, zonder dat ze echt wist was ze kon verwachten. “Zeker in de huidige tijd met alle restricties”, blikt ze terug. “Ik denk dat ik de minst-ervaren renster van het team was, die ook geeneens de taal sprak”, lacht ze.

Met Massi-Tactic wil ze zichzelf verder ontwikkelen als wielrenster. “Ik ben erg leergierig en ik weet zeker dat ik veel kan opsteken van mijn teamgenoten. Sommigen van hen koersen al jaren, ik slechts twee jaar nu. Zij weten vast en zeker meer over de juiste wielerkleding voor diverse omstandigheden, over koerstactieken en voeding.”

Na Strade Bianche wordt Coljé naar alle waarschijnlijk opgesteld in andere grote koersen. “Ik kijk er naar uit om dit niveau van de wielersport te ontdekken. Plezier staat bij mij voorop, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik alleen op die manier mijzelf kan ontwikkelen. Ik ben blij dat ik deze stap, eentje die buiten mijn comfort-zone lag, genomen heb, want het plezier om te fietsen is alleen maar toegenomen.”

Tekst: Sjors Beukeboom

Foto’s: @ignasiragull @ctcimages & @quim.eastwood.