Link in Bio, Nieuws

Indoor trainen doe je zo: de checklist voor wielrenners om binnen te fietsen

Deze wielrenner gaat indoor trainen

Deze wielrenner gaat indoor trainen

Indoor trainen is tegenwoordig een leuke en effectieve manier om in vorm te blijven. Programma’s als Zwift lijken net op de werkelijkheid en bieden zelfs de mogelijkheid om te koersen. Binnen is echter alles anders dan buiten. Het is goed om daar bewust van te zijn en je training, voeding en wielerkleding daarop aan te passen.

Rustmomenten zijn er, zeker als je gaat koersen op bijvoorbeeld Zwift, nagenoeg niet. In de virtuele fietswereld bestaan geen stoplichten of kruispunten waar je moet afstappen. Die ‘microrustmomenten’ die je daardoor mist merk je, zeker als je net begint met indoor trainen.

Keuze van wielerkleding belangrijk indoor

Bij gebrek aan deze momenten is je lichaam constant bezig om op temperatuur te blijven. Om de temperatuurregeling van je lichaam te helpen, is een goede ventilator of airconditioning een must. Wielerkleding is dat ook. Je wilt tenslotte niet baden in je zweet.

Bij Tactic Benelux ontwerp je jouw eigen custom wielerkleding

Bij Tactic Benelux ontwerp je jouw eigen custom wielerkleding

Deze wielerkleding is belangrijk voor je indoor trainingen

Als je jouw indoor trainer niet buiten in een schuur hebt staan, dan heb je aan een paar stukken sportkleding vaak al genoeg. Let bij je keuze of aanschaf van wielerkleding dan wel goed op het ventilatievermogen. Wielerkleding die je vocht- en temperatuur goed reguleert zorgt voor een veel prettigere fietservaring op de indoortrainer. Normaalgesproken is de zomercollectie functioneel. Kies een paar goede wielersokken die eveneens goed ventileren.

Tot slot is een dunne Tactic-baselayer geschikter dan alleen de zelen van je wielerbroek. Met name als je specifieke trainingen gaat doen, bestaande uit blokjes of intervallen, houdt de baselayer je beter op temperatuur. Omdat je indoor vaak meer zweet, koel je ook veel sneller af, al helemaal als je je ventilator op volle kracht aan hebt staan. In combinatie met een goede wielerbroek maakt de baselayer je klaar voor je indoor trainingen.

Checklist voor indoor trainen:

Goede wielerkleding is belangrijk voor een succesvolle indoortraining

Goede wielerkleding is belangrijk voor een succesvolle indoortraining

We publiceerden eerder een blog over binnen trainen en wielerkleding.

We raden af om met wielerhandschoenen, petjes of andere accessoires te trainen. Bewaar die tot je weer naar buiten gaat. Ze dragen namelijk niet mee aan de juiste temperaruurregulatie, en houden feitelijk voornamelijk warmte vast. Volgens niet-wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken kan je fietsprestatie tot 20% lijden van een slechte kledingkeuze en vaak geldt dat voor binnen fietsen als je het te warm krijgt.

Wielerkleding wassen en een extra bidon leegdrinken

Blijf na je inspanningen niet te lang hangen in je bezwete wielerkleding. Fiets vooral even uit, met de ventilator een standje zachter, zodat je niet teveel afkoelt. Drink nog een bidon leeg om hoofdpijn later op de dag te voorkomen en ga daarna douchen. Vaak verlies je veel vocht als je binnen aan het wielrent en heb je niet voldoende gedronken om je vochtniveau weer op pijl te krijgen.

Doe je wielerkleding en handdoeken gelijk in de was en let op dat je niet te hoog centrifugeert. Dat is namelijk slecht voor de zeem in je wielerbroek. Lees hier meer over hoe je jouw wielerkleding goed kan wassen zodat het zo lang mogelijk meegaat.

Zit je indoortraining erop? Vergeet dan niet je ritje op te slaan, de was uit de wasmachine te halen en goed te herstellen van inspanningen.

Onze samenwerkingspartner Duursport heeft indoor trainers tegen scherpe prijzen. Bekijk het de Wahoo Kickr Power Fietstrainer v5.0 hier en ontvang 10% korting met de code TTDS#10.

Foto’s: Sjors Beukeboom