Tactic-ambassadeur Sjors Beukeboom warmt op in de zon
Just Cycle Nieuws, Nieuws

Hoe het zelfontworpen winterjack van Tactic mijn December-rit redde

Wie dacht dat het in Girona nooit zou vriezen heeft het mis

Het is de dag na Tweede Kerstdag en de zondagse fietsafspraak staat om 10.00 uur gepland. Het is die nacht ervoor koud geworden, min vijf graden Celsius welteverstaan, en deze zondag vroege morgen is het nog niet veel warmer.

De winter wielerkleding

Dus: overschoenen aan, handschoenen aan en het zelfontworpen Tactic winterjack voor de eerste keer uit de kast. Zelf wielerkleding ontwerpen is leuk, maar is het ook functioneel en warm?

Tactic-ambassadeur Sjors Beukeboom warmt op in de zon

Tactic-ambassadeur Sjors Beukeboom warmt op in de zon

Ik ben half december verhuisd naar Girona. Nou ja, verhuisd, ik woonde hier al, in tijden van “de lockdown”. Nu ben ik terug, maar het enige dat ik uit Nederland mee heb genomen is mijn zomer wielerkleding. Mijn winter wielerkleding ligt thuis, omdat ik dacht dat het in Girona nooit écht koud zou worden. In Spanje schijnt toch altijd de zon?

Zelfontworpen fietskleding

Dit is zelfs voor Catalaanse begrippen bijzonder, laat ik mij vertellen door een lokale fietser, die in een schitterend Tactic-tenue de weg op gaat vandaag. “Het is wel eens koud”, zegt hij, “maar vandaag hebben we echt de winter wielerkleding nodig.”

Onder de Corona-restricties mogen we maar met zes man samen de weg op, en dus verzamelen we met zes net buiten Girona. Gepland staat een rit van 130 kilometer, met 1800 hoogtemeters en als toetje Els Angels, een beroemde klim die ons terugbrengt naar de stad waar ook de fabriek van Tactic sport staat. Dé plek waar zelfontworpen wielerkleding wordt gemaakt met de juiste kwaliteit en service.

Kwaliteit houdt warm

De aangevroren condens staat nog op de bladeren, de grassprietjes van de weilanden net buiten Girona slaan wit uiten de vogels die eveneens ‘vroeg’ uit de veren zijn, tjilpen luidkeels van de kou. De wielen rollen, maar het gaat niet van ganser harte. Het enige voordeel is dat het droog, en dat de Tactic overschoenen mijn tenen warmhouden. Wat kan ik genieten van kwaliteit!

Naarmate de dag vordert loopt de temperatuur wat op. Lange handschoenen maken plaats voor handschoenen met korte vingers, de weilanden voor de schitterende kustweg tussen Tossa del Mar en Platja d’Aro. Het zelf ontworpen winterjack van Tactic laat ik wapperen in de wind nadat ik de rits soepel en zonder te stoppen heb opengemaakt.

Vrieskou

Tijdens de koffiestop bij het beroemde wielerbakkerijtje in Platja d’Aro trekt de hemel weer dicht. De temperatuur daalt gelijk een aantal graden. We zijn pas net halverwege, maar de lokale wielrenners vrezen voor een koude terugweg. En voor de zware route terug, want de meeste hoogtemeters moeten nog volgen.

Tactic-ambassadeur Sjors in winterkleding in Girona

Tactic-ambassadeur Sjors in winterkleding in Girona

De reis vordert gestaag, en naarmate die langer duurt en het ook kouder wordt, worden mijn benen eigenlijk alleen maar beter. Op Els Angels rijd ik, ondanks dat de temperatuur bijna richting het nulpunt daalt, een persoonlijk record. De anderen hebben het nakijken, al kom ik natuurlijk helemaal niet in de buurt van een goede klassering op Strava.

Bovenop Els Angels kijk ik nog eens op mijn fietscomputer. Hij geeft -0,2 graden aan. Het vriest weer, maar koud heb ik het niet. Zal dat dan het resultaat zijn van het winterjack?

Slecht weer bestaat niet

We dalen naar Girona, tikken de 120 kilometer af en werken aan onze #Festive500 challenge. Met bijzonder veel voldoening zeg ik de anderen gedag en keer ik huiswaarts. De fietskleding is goed, de uitdaging om 500 kilometers te fietsen tussen Kerstavond en Oudjaarsavond is prima onderweg en de vorm wordt beter richting het nieuwe jaar.

En die kou? Die had ik niet verwacht, maar uiteindelijk geldt natuurlijk: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Had ik even geluk dat ik de perfecte zelfontworpen fietskleding aan had.

Related Posts