Uncategorized

Een lekkere strakke blonde meid op een racefiets (Gerard Cox)

Steeds meer vrouwen stappen op de racefiets. De tijd dat wielrennen een echte mannensport was ligt al een tijdje achter ons. De Nederlandse Toerfiets Unie telde in 2014 163.000 vrouwen op de racefiets. In 2016 waren dat er al 178.000 en in 2018 maar liefst 331.000. Het kan niet anders dat de periode waarin we ons nu bevinden ervoor gezorgd heeft, dat nog meer vrouwen op de racefiets zijn gestapt. Dat is buiten op de fietspaden in elk geval goed te merken. Sowieso zijn er veel meer mensen in deze coronacrisis gaan fietsen en een groot deel daarvan is vrouw.

Fiets je als vrouw, dan ben je geen uitzondering meer. Sterker nog, je hoort bij een groep stoere vrouwen waarvan velen prestatiegericht zijn. Een andere groep fietst vanwege de gezelligheid, het sociale karakter van de sport. De vrouwen die ik spreek die de afgelopen weken zijn gaan fietsen geven aan dat ze door de coronacrisis bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Ze zochten een sport die goed bij die levensstijl past.

Zien fietsen, doet fietsen

Een aantal andere dames, waarvan sommigen al wat langer op de racefiets zit, geeft aan dat ze hebben gekozen voor het sociale aspect én de prestaties van de Nederlandse dames op de racefiets die ze op de televisie zien. Want zien fietsen, doet fietsen!

En ik noem maar even een paar van die Nederlandse kanjers op, waarvan de prestaties tegenwoordig ook steeds vaker op de televisie te zien zijn. Wat dachten jullie van good old Leontien van Moorsel en de huidige sterren Marianne Vos, Annemieke van Vleuten, Chantal Blaak, Puck Moonen en Lucinda Brand. Allemaal toppers die het Nederlandse wielrennen op de kaart hebben gezet en een voorbeeld zijn voor vele meisjes en vrouwen. En dat is een geweldige ontwikkeling.

Dat geldt eveneens voor de damesfietskleding. Want het aanbod aan fietskleding voor vrouwen en de ontwikkeling van damesfietskleding is sterk toegenomen. Ook bij Tactic Benelux ontwikkelen we fietskleding die is afgestemd op het vrouwenlichaam. Vrouwen willen namelijk niet rondfietsen in het afgedankte mannenshirt dat ze vroeger kregen als de partner een nieuw shirt kocht of een lomp shirt als ze zich inschrijven voor een toertocht. Ze willen comfortabel en zelfverzekerd op de fiets zitten.
En daar hoort mooie dames fietskleding bij. Ook bij Tactic Benelux zien we steeds meer dames die zelf een wielershirt of wielerkleding ontwerpen. Helemaal naar eigen smaak en passend bij het eigen lichaam.

Gerard Cox

Dat was in 1987 wel anders. In dat jaar bracht Gerard Cox zijn ondeugende en tikje provocerende liedje uit over ‘een lekkere strakke blonde meid op de racefiets’:

“Ach, er is zoveel nagemaakt
Er is maar een ding dat me raakt
Dat is zo’n lekkere strakke blonde meid op een racefiets
Want daar blijf ik toch wel eventjes voor staan
Zo’n lekkere strakke blonde meid ja die heeft iets
Daar wil mijn hart weleens van overslaan
Over het stuur gebogen komt ze langs me heen gevlogen
De haren in de wind, een gouden vlag
En hooghartig als van adel denkt de perzik boven het zadel
Ze rammelt aan m’n vuur, ze maakt m’n dag
Ja, zo’n lekkere strakke blonde meid op een racefiets
Hou me vast, jongens, anders rij ik er achteraan”

Zou een liedje met die tekst in deze tijd nog uitgebracht kunnen worden? In elk geval was je in die tijd als meisje vaak de enige bij een wielervereniging. Je fietste mee met de jongens, op een jongensfiets en met een jongenskoersbroek. Voor veel vrouwen was het een verademing toen de dameskoersbroek werd uitgevonden. Eindelijk een wielrenbroek met het zeem op de juiste plek.

Mooi ontwerpen wielerkleding maken de renster

Gelukkig is inmiddels alles anders dan toen. Als dames zelf wielerkleding ontwerpen kiezen ze vaak voor een opvallende kleur of print, een perfecte pasvorm en hoge kwaliteit materiaal. Punten die een grote invloed hebben op het moraal en de prestaties. Mooi ontworpen wielerkleding maken immers de renster!

Ook voor vrouwen die een grotere maat hebben, is er steeds meer aanbod. Want geen enkel lichaam is hetzelfde en wielerkleding heeft nu eenmaal een strakke en niets verhullende pasvorm. Een aantal tips als je bij Tactic Benelux zelf je wielerkleding of een wielershirt ontwerpt:

  1. De dameszeem is essentieel, kies dus voor topkwaliteit.
  2. Kies voor een bibshort, doordat de bretels de zeem perfect op z’n plek houden. Bovendien drukt de broekrand niet in je buik als je voorover op je racefiets zit.
  3. Voor een maatje meer kies je voor een drukke print en een donkere basiskleur (donkerblauw of zwart) van het wielershirt.
  4. Kies voor een bibshort met platte naden om schuren te voorkomen.
  5. Draag waar jij je goed bij voelt.

Speciaal voor dames hebben wij bij Tactic Benelux een eigen lijn ontworpen in de Hard Day collectie.
Het is een lijn voor de fanatieke fietsster. Ieder fietsshirt, fietsjack of fietsbroek uit deze collectie kan helemaal naar de wensen van jou of je team worden ontworpen.

Je houdt van kwaliteit en je wilt graag je eigen ontwerp wielerkleding met oog voor de vrouwelijke pasvorm? Bij Tactic Benelux staan we persoonlijk voor je klaar om een stijlvol ontwerp te maken. Heb je al een ontwerp of een idee, dan gaan we daar met onze ontwerpers mee aan de slag. Wij doorlopen dit proces nauwkeurig met je. Jouw eigen ontwerp wielerkleding is ook goed te combineren met onze accessoires. Samen werken we toe naar een mooi eindproduct!

Ons doel is dat jij en je team tevreden zijn met een mooi en uniek ontwerp van je eigen fietskleding. Ben jij klaar om je eigen fietskleding te ontwerpen? In de maanden juni en juli krijgen vrouwen 20% korting op de dames collectiekleding uit de webshop. Gebruik daarvoor kortingscode LADY20.