Uncategorized

COVID-19 en Ironman Ringvaart 2020!

Door Ingrid Langeveld

Sportbikkels Richard de Wit uit Sassenheim, Frank van de Werff uit Hoofddorp en Rob van Andel uit Hillegom hebben vorige week zondag een uitzonderlijke sportprestatie neergezet. Frank en Richard volbrachten binnen de beoogde limiet van tien uur hun eigen georganiseerde ‘Ironman Ringvaart 2020’, een triathlon over de gehele afstand van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. “Zonder meer een puike dag”, glundert De Wit opgetogen en kiplekker met de door Frank zelf exclusief ontworpen TacTic Sports Triathlon Haarlemmermeer 2020 medaille om de nek. “Dit was zo geweldig en geniaal. Volgend jaar zou ik het zo weer doen.”

Ook je zelf ontworpen triathlon kleding? Neem contact met ons op en profiteer de zomermaanden van een mooie aanbieding.

 

De teleurstelling voor de drie fanatieke atleten was ronduit groot. Er ging vanwege de Covid19 pandemie een dikke streep door zowel de Ironman Hamburg, de Frysman en de Ironman Wales . Toch zat de 47-jarige De Wit, eigenaar van Tactic Benelux, niet zomaar bij de pakken neer. “Ik ga zelf een triathlon organiseren. Immers, we hebben niet voor niets getraind.”

Samen met zijn kameraad Van de Werff (49) zette hij de voorbije maanden een simpel en bovenal uit verkeersveilig oogpunt meest voor de hand liggend parcours uit. Zwemmen in de Ringvaart vanaf de brug Lisse richting Hillegom, drie keer de tegen de klok in op de racefiets de Ringvaart rondfietsen en zeven ronden van 5 km en 2 van 3,5 km hardlopen rondom de Toolenburgerplas in Hoofddorp.

“De Corona motiveerde ons om juist wel een triathlon te toen”, duidt De Wit, die zijn initiatief bewust onder de radar hield om geen prospectdeelnemers en drommen publiek te trekken en derhalve op die manier de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. Hij erkent wel dat het zonder familie en enkele sponsoren, onder wie autobedrijf Polderman Lisse, die belangeloos een volgauto ter beschikking stelde, zeker niet te doen was.

“De weersomstandigheden waren perfect, werkelijk top”, blikt Van de Werff terug. “Perfecte temperatuur. Enkel de wind, die ging steeds sterker waaien.” Bijzonder groots zijn de atleten met hun gerealiseerde tijden: 1 uur 12 op het onderdeel zwemmen, 4 uur 50 op de fietsafstand en 3 uur 45 op de afsluitende marathon. De tijden worden helaas niet door de Nederlandse Triathlon Bond officieel erkend.

“Het was ons motto om het echt samen te doen”, zegt Van de Werff, die tijdens het fietsen een wellicht bizar ongeluk voorkwam door met zijn hoofd een grote zwemband (opgeblazen autobinnenband) weg te koppen die de atleten voor de fietswielen naderde. “Deze hele dag hadden we engeltjes mee”, omschrijft de voormalig judoka de volledig incidentloos verlopen ‘Ironman Ringvaart 2020’. Trainingsmaatje Van Andel realiseerde een derde triathlon. Hij zwom 1500 meter in de Ringvaart, fietste 60 kilometer en liep 15 kilometer hard. Rennend over de finish klonk het verbroederende lied ‘we are the Champions’ en natuurlijk luid applaus van familie. “Kippenvel”, aldus de sportbikkels. “Volgend jaar doen we het vast zo weer.”