Just Cycle Nieuws, Uncategorized

Bob Koppier fietst met zelfontworpen wielerkleding van Tactic 500 kilometer in 24 uur

Nooit eerder reed Bob Koppier de Homeride volledig uit. De 500 kilometer fietsen in 24 uur, het concept van het unieke fietsevenement, was de voorgaande edities telkens net een brug te ver: tot twee keer toe haalde hij 340 kilometer. Dit jaar is Koppier, die in de custom wielerkleding van Tactic Benelux rijdt, gemotiveerder dan ooit tevoren om de volledige tocht uit te fietsen. Hij vertelt waarom.

“Op 26 en 27 juni zal ik met team TGV aan de start staan van de tiende editie van de homeride”, begint Koppier. “We willen net als elk jaar geld ophalen voor het Ronald McDonald kinderfonds.”

Hoe het begon

De motivatie om mee te doen aan het evenement ontstond bij Koppier in 2016. “Ik was net begonnen met fietsen, en ik kreeg het idee om met meer regelmaat te gaan fietsen voor een goed doel. Mijn neef Jasper, bovendien teamcaptain, en zijn vrouw Mieke, werden in November 2015 de trotse ouders van een tweeling: Gijs en Teun. Helaas werden zij veel te vroeg geboren.”

Dat betekende voor de tweeling dat ze voor een lange tijd in het ziekenhuis moesten verblijven. Koppier: Voor Jasper en Mieke was het fijn dat ze door middel van het Ronald McDonald huis dicht bij Gijs en Teun konden zijn. Toen ik vervolgens in 2016 een advertentie voorbij zag komen over de Homeride, vond ik het een mooi plan om mee te doen.”

“Jasper, Mieke en ik hebben toen een team samengesteld en in 2017 reden we onze eerste Homeride. Dat pakten we serieus aan, met zelfontworpen wielerkleding en accessoires. We kunnen niet wachten om dit jaar weer aan de start te staan.”

De voorbereiding

Het voornaamste doel van Koppier is natuurlijk zoveel mogelijk geld op halen voor het fonds. Daar komt bij dat hij nu een mooie motivatie heeft om op de fiets te stappen. “We bouwen onze trainingen rustig op”, vertelt hij. “We beginnen met rondjes van 60-80 kilometer, en in de loop van de tijd breiden we de afstand meer en meer uit.”

“Uithoudingsvermogen trainen is belangrijk”, weet Koppier. “Het mentale aspect is ook belangrijk, want misschien is dat nog wel zwaarder dan het fietsen zelf. Tot slot is de wielerkleding bijzonder belangrijk. Zonder goede fietskleding, en meerdere setjes om te kunnen wisselen, wordt het een nog zwaardere opgave.”

De 500 kilometer deelt Koppier op in zes etappes. Op zaterdag wil Koppier rond 12 uur beginnen, om vervolgens 24 uur later te finishen. “De gemiddelde snelheid van 25 tot 27 kilometer per uur wordt belangrijk om in de gaten te houden. Hoe constanter we fietsen, hoe makkelijker het is om vol te houden.”

Zelfontworpen wielerkleding

Koppier weet uit ervaring ook hoe belangrijk de wielerkleding is. “Omdat we langdurig fietsen, vaak in wisselende temperaturen en omstandigheden, is vooral de wielerbroek een belangrijke keuze. Die moet prettig zitten. Daarnaast is het belangrijk dat het bovenlichaam op de juiste temperatuur blijft. Daarom kies ik altijd voor verschillende lagen, die ik gemakkelijk aan en uit kan doen.”

Na een succesvolle ervaring met Tactic Benelux in 2017, pronkt de naam en het logo sinds 2018 op de wielershirts van alle deelnemers van de Homeride. Mocht u overwegen om Bob Koppier te sponsoren in zijn tocht van 500 kilometer, klik dan hier