TacTic Sports
Just Cycle Nieuws

Binnen trainen en wielerkleding

Het is vandaag de dag actueler dan ooit om binnen te trainen. Het coronavirus heeft grote impact op ons sociaal leven én ons leven op de racefiets of mountainbike. De overheid adviseert ons zo veel mogelijk thuis te blijven. En wat moet je dan? Welke indoor alternatieven zijn er  en welke wielerkleding gebruik je?

Gelukkig kunnen we tegenwoordig met indoor fietsen als echte wielrenners trainen. Hierdoor blijven we fit, bouwen we conditie op of fietsen we ons in vorm. Sterker nog, door binnen te trainen kan je jouw sportieve doelen veel makkelijker bereiken door effectiever en in minder tijd te trainen. Je kan binnen namelijk heel gericht trainen, doordat je geen last hebt van weersinvloeden of je teamgenoten die maar wat doen, waardoor je trainingsschema wel eens in de soep loopt.

Eigenlijk een geluk bij een ongeluk dus, dat de indoor mogelijkheden de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen, zodat we ook nu gewoon in de coronacrisis door kunnen trainen. Zelf heb ik verschillende mogelijkheden om binnen te trainen. Dan draag ik graag het ondershirt van Tactic Benelux: https://shop.tacticbenelux.com/product/ondershirt-korte-mouwen/. Bij Tactic Benelux kan je je eigen sportkleding ontwerpen of teamkleding ontwerpen.

 

Trainen op de Tacx

Bij mij thuis heb ik een Tacx waar ik mijn racefiets op kan zetten en waarmee ik dus makkelijk individueel binnen kan trainen. Al moet ik eerlijk zeggen dat dit mentaal wel een dingetje is. Ik ga nog liever een uurtje in de regen fietsen, dan dat ik een half uur binnen op de Tacx ga zitten. Ondanks dat er mede door bijvoorbeeld Zwift vele digitale mogelijkheden zijn om het verstand op nul te zetten en lekker binnen te trainen, kan ik me er nooit zo goed toe zetten. Gelukkig is dat voor vele anderen wel het geval en maken die met veel plezier gebruik van de vele trainingsmogelijkheden die de Tacx je biedt. Vervolgens is het thuis zweten geblazen. Welk fietsshirt trek jij aan als je op de Tacx gaat sporten?

Spinnen

Naast de Tacx zijn er nog vele andere mogelijkheden om binnen te trainen. Zo heb ik de afgelopen jaren in de winter veel gespind. Vaak doe je dat in een groep, maar je kan ook thuis een spinningbike hebben staan. Tijdens een spinning training wissel je snelheden af, van redelijk rustig tot krachtig fietsen alsof je bergop gaat. Hierbij kom je ook in verschillende houdingen te zitten en te staan.

Je handen kun je op meerdere plaatsen op het stuur zetten en je gaat ook op de pedalen staan.

De weerstand van een spinningfiets is instelbaar. De training is intensief en je kan er veel calorieën mee verbranden en je spieren versterken. Fietsen op de spinningfiets is goed voor je lichaam, maar ook leuk door de opzwepende en motiverende muziek. Ook hier is het zweten geblazen. Welke fietskleding draag jij als je gaat spinnen?

Wattbike

Sinds september 2019 ben ik echter gestopt met spinnen en lid geworden van WattCycling Delft. Sinds die tijd train ik wekelijks op de Wattbike. Trainen op de Wattbike bij WattCycling is een gerichte methode voor alle sporters die willen werken aan hun conditie. Ongeacht je niveau. Door te trainen word je beter. Iedereen traint in zijn persoonlijke trainingszones vermogen en hartslag. De Wattbike is de meest geavanceerde indoor fiets die er bestaat. Deze meet heel nauwkeurig je prestatie en voelt aan als een echte fiets. De continue feedback die de Wattbike je geeft zorgt voor een goede controle van de trainingsintensiteit, en met een speciaal apparaatje op de Wattbike zie je ook hoe je kracht zet en kan je werken aan je traptechniek. Je wordt dus niet alleen sterker, maar ook efficiënter op de Wattbike. Bij WattCycling hebben ze zelf fietskleding ontworpen, die je kan gebruiken.

Maar je kan natuurlijk ook gewoon je eigen wieleroutfit aantrekken. Welk wielershirt draagt jij op de Wattbike?

Indoortraining en fietskleding

Indoor mogelijkheden genoeg dus. Maar in welke kleding fiets jij binnen en waar let je dan op?

Mijn ervaring is dat zelfs een lichte indoortraining voor flinke transpiratie zorgt. Binnen de kortste keren is mijn kleding doorweekt. Goede wielerkleding om het zweet op te vangen en af te voeren is niet alleen essentieel als je lange tochten buiten fietst, maar dus ook bij indoortrainingen.

Ik vind het prettig om binnen te trainen in een zogenaamd ondershirt. Dat is uiteraard heel persoonlijk. Om mij heen zie ik sommigen in een al dan niet zelf ontworpen fietsshirt trainen of in een speciaal fitnessshirt. Ook weet ik dat sommige sporters thuis met een ontbloot bovenlichaam trainen.

Zoals gezegd gaat mijn voorkeur uit naar een goed ondershirt. Bij Tactic Benelux is een super elegant ondershirt beschikbaar. Op het shirt staan de bekende klimuitdagingen in de buurt van Girona.

Het is een ondershirt zonder mouwen dat perfect om het lichaam sluit, licht en transparant is én het allerbelangrijkste; goed het zweet opneemt en afvoert. Bovendien is het ook nog eens voor een vriendelijke prijs aan te schaffen.

Het ondershirt is multifunctioneel en een essentieel onderdeel van een goede fietsoutfit.
Dit lichtgewicht ondershirt van Tactic Benelux is ontworpen om je het hele jaar door comfort te bieden. Bij koud weer functioneert het ondershirt als eerste isolatielaag. Zowel bij warme als koude temperaturen zorgen de hoge vochtopname en zweettransporterende eigenschappen ervoor dat je langer droog en fris blijft tijdens het fietsen. Zowel binnen als buiten. Het is dus een functioneel ondershirt, dat er ook nog eens stoer uitziet.

Kijk eens op https://shop.tacticbenelux.com/product/ondershirt-korte-mouwen/

Je kan natuurlijk ook zelf fietskleding maken of zelf een wielershirt ontwerpen. Bij Just Cycle Sportswear richten we ons op fietskleding voor sporters en door sporters en bieden kwaliteit op gebied van fietskleding. Dus ook als je indoor fietst. Zelf wielerkleding ontwerpen? Juist dan ben je bij Tactic Benelux aan het juiste adres. Wat voor shirt trek jij aan als je indoor fietst?