Just Cycle Nieuws

Kies de beste zeem bij je zelf ontworpen fietsbroek!

Dat je bij Tactic Benelux terecht kunt voor de beste kwaliteit en service als het gaat om zelf ontworpen fiets-, hardloop- en triathlonkleding, wist je natuurlijk al. Maar wist je dat een goede zeem in je fietsbroek of triathlonpak het verschil kan maken en we daar diverse variaties in hebben?

Het is belangrijk om de juiste zeem te kiezen bij je eigen ontworpen fietskleding. Maar waar is een zeem eigenlijk voor? Hoe is de zeem eigenlijk ontstaan? Wat is de beste zeem? Hoe houdt je een zeem schoon? In dit blog een korte toelichting op deze vragen en het gebruik van de zeem in de praktijk.’

Voor 2020 hebben we samen met Tactic uit het wielermekka Girona onze collectie zemen volledig bijgesteld en vernieuwd. Er is opnieuw gekeken naar de behoeftes van onze klanten, waarbij ervaringen zijn opgedaan op diverse niveaus en uit vele landen. Elk model biedt een optie voor een bepaalde profiel fietser of triatleet.

De historie: van biefstuk tot synthetisch schuim

Tijdens grote rondes als de Giro d’Italia, Vuelta a Espana of de Ronde van Frankrijk zijn zitvlakblessures vrijwel onvermijdelijk. Op dit moment hebben wij met Tactic een top collectie zemen en ontwikkelen en testen we voortdurend. De verhalen gaan de ronde dat vroeger ook een biefstuk werd gebruikt. Klopt dat biefstukverhaal of is het een goed verzonnen fabeltje?

Na enig onderzoek blijkt dat het gaat om een waar verhaal. De biefstuk werd niet door alle renners gebruikt, maar net voor de Tweede Wereldoorlog waren er echt renners die een biefstuk in hun broek deden. Tegenwoordig gebruiken wij uitgebalanceerde sportvoeding, maar in die tijd zat biefstuk in het voedingspakket. Het was niet hygiënisch, wellicht ook niet comfortabel, maar nood breekt wetten en sommige wielrenners deden het wel degelijk. Daarna ontstonden wielrenbroeken met echt leren zemen. Wie kent de “Nalini zeem” niet? Deze moesten met vaseline worden ingesmeerd en verzorgd. Maar veelal “one size fit’s all”. In rap tempo is de afgelopen jaren gewerkt aan moderne comfortabele zemen voor ieder profiel fietser. Zemen voor korte en langere afstanden, voor zwaardere en lichtere fietsers en met antibacteriële werking.

Waar is een zeem voor?

Als wielrenner of triatleet is een goede zeem heel belangrijk. Heb je wel eens last van zadelpijn tijdens het fietsen? Dan zou het zomaar kunnen dat je met een verkeerde of oude zeem fietst. Een goede zeem in je wielerbroek is essentieel voor een beetje comfort op de fiets. Het zitvlak is een zwaar belast lichaamsdeel van wielrenners en een goede zeem geeft comfort als je op een smal zadel flink wat kilometers moet maken. Naakt in je zelf ontworpen fietsbroek krijgen de billen en ‘edele delen’ flink wat te voortduren. Logisch dat jij kiest voor de beste zeem bij jouw lichaam en profiel van fietsen.

Wat is een goede zeem?

Wil je comfortabel rijden, zadelpijn en vervelende blessures voorkomen, kies dan een zeem die bij jouw lichaam en sportintensiteit past. Wij adviseren dames een dameszeem te gebruiken, de Marquise of de Queen. Negen van de tien keer leidt een herenzeem bij dames tot pijn aan het zitvlak. Een goede zeem draag je direct op de huid. Naakt in de broek dus!

Nu je weet hoe je een fietsbroek draagt, resteert de vraag welke zeem kies ik? Sportintensiteit is een belangrijke graadmeter. Voor kleine uitstapjes tot 3 uur (ongeveer 60-80 km) is het basismodel “de Count” voor heren en de “Marquise” voor dames een prima zeem. Rijd je kleine tochten maar ben je iets te zwaar, kies dan voor meer comfort en een hogere klasse.

Een klasse hoger is in oplopende volgorde de Duke, de Prince, de King (heren) en Queen (dames).  Naast het feit dat deze zemen duurder zijn, bieden zij meer comfort door de dikte van het schuim (de foamlaag). Hygiëne is gegarandeerd met een antibacteriële werking.

Voor triatleten hebben bieden wij twee overzichtelijke opties. Korte afstanden (1/4 en 1/8) worden uitgevoerd met de TRI korte afstandszeem. Deze zeem is voor de triatleet die korte afstanden prefereert.  De zeem heeft een  schuimdichtheid van 3 mm en is zeer elastisch. Dit biedt maximale bewegingsvrijheid met voldoende bescherming voor het perineale gebied. De TRI LTD is voor de halve en hele Triathlon en is zo geperforeerd dat het water goed afdrijft.

Uiteindelijk is de keuze voor een goede zeem heel belangrijk, maatwerk en bepalend voor jouw plezier in de sport. Goed om je hier ook goed op te laten adviseren. Ben jij benieuwd naar onze zemen? Kijk hier eens voor een nadere uitleg. Wij verbeteren onze kwaliteit continu en zijn ook benieuwd naar jouw vragen en ervaringen.

Hoe houdt je een zeem schoon?

Het wassen van je wielerkleding is geen ingewikkelde klus. We schreven er al eerder over in de blog “zelfontworpen wielerkleding wassen doe je zo”.

Voor de fietsbroek geldt:

  • Hang je fietsbroek binnenstebuiten aan een wasrek om te drogen.
  • Zorg ervoor dat het wasprogramma maximaal 800 toeren draait.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel en was op 30 graden.
  • Gebruik geen wasdroger of radiator, dit reduceert de kwaliteit van de zeem en verlaagt het zitcomfort en de levensduur.

Ben jij klaar om je eigen fietskleding te ontwerpen en bijpassende zeem te bestellen? Twijfel niet en vraag direct je offerte aan!